weski2changediabetes 2019

De Vasaloppet

In Nederland zullen veel mensen hun wenkbrauwen optrekken bij dat woord, maar in Zweden is het net zoiets als de Elfstedentocht hier. Iedere Zweed kent de Vasaloppet, de bekendste en langste langlauftocht ter wereld, die elk jaar op de eerste zondag van maart plaatsvindt. In minder dan 12 uur glijd je op je smalle latten 90 km door de Zweedse bossen. Dat klinkt eenvoudig, maar is het niet! Voor de meeste Nederlanders is 90 km langlaufen op zich al een hele uitdaging, maar wij hebben in 2016 ervaren dat de tijdslimiet van 12 uur ook nog roet in het eten kan gooien. Zaak om je goed voor te bereiden dus.

Deelname met de BvdGF

Begin 2015 zag Bas een filmpje van de duizenden mensen aan de start van de Vasaloppet en prompt was het idee geboren: Dat gaan wij met de stichting ook doen! En dus trok een groep moedige mensen de stoute langlaufschoenen aan en begon aan een grondig voorbereidingstraject. Eerst onwennig op rolski's, later (ook wat onwennig) op langlauflatten in de sneeuw in Oberhof en ten slotte in Zweden. Uiteindelijk hebben 18 van de 24 deelnemers op 6 maart 2016 de finish gehaald. Een geweldige prestatie. Maar het was vooral datgene wat er rondom die uiteindelijke 90 km heen ontstaan is, dat maakte dat we direct zeiden: 'Dit gaan we nog een keer doen'. En jij kunt erbij zijn in 2019!

Het traject

In het voorjaar van 2018 begint de voorbereiding al. Zo krijg je niet alleen de langlauftechniek onder de knie, maar leer je ook meteen je langlaufvrienden voor de komende tijd kennen. Want hoewel langlaufen een individuele sport is, is er vorig jaar een (h)echt team ontstaan. Vanaf juni trainen we in Nederland op rolski's, later gaan we ook de sneeuw in. Uiteraard vinden alle trainingen, zowel in de sneeuw als op asfalt, onder deskundige begeleiding plaats. Hou er rekening mee dat je de week voor de Vasaloppet al in Zweden bent, zodat we het parcours vast kunnen verkennen en nog wat meters in de sneeuw kunnen maken. 3 maart 2019 klinkt vroeg in de ochtend het startschot en glijd je de eerste heuvel tegemoet. Meer over de voorbereiding vind je in het menu rechts.

Wat krijg je?

Je krijgt van ons een goed georganiseerd voorbereidingstraject met (langlauf)trainingen, uitleg van alles wat je moet weten over materiaal, deskundige (medische) begeleiding en een compleet verzorgde reis naar Zweden. Plus natuurlijk een onvergetelijke ervaring waar je de komende jaren op verjaardagen over kan opscheppen. Deelname aan deze challenge is mogelijk voor zowel mensen met als zonder diabetes. Natuurlijk vinden wij het extra gaaf als je met diabetes deze uitdaging aan gaat. Je wordt in alle gevallen goed begeleid.

Wat vragen we van je?

Het doel voor ons als stichting is onze naamsbekendheid vergroten en fondsen werven. We vragen dan ook van je om zelf de kosten van je reis en evt onkosten te betalen. Daarnaast vragen we je om je te laten sponsoren voor je deelname. Met het geld dat jij ophaalt kunnen we activiteiten voor kinderen en volwassenen met diabetes organiseren. Twijfel je over die fondsenwerving? Bedenk dan dat mensen zich al laten sponsoren voor 10 km hardlopen. Dan moet jou dat voor 90 km langlaufen toch ook lukken? Je krijgt van ons tips en tools om mee aan de slag te gaan. Verder vragen we alleen een goede basisconditie en jouw enthousiasme om mee te doen. Oh, een gezonde dosis doorzettingsvermogen kan van pas komen...

Kriebelt het al?

Heb jij na het lezen van dit verhaal al dat stemmetje in je hoofd dat zegt: 'Dat lijkt me best tof'? Dan is er goed nieuws, want je kunt je inschrijven! Lees alle info nog eens rustig door en klik daarna op inschrijven. Fluitje van een cent. ;)