webike2changediabetes 2019

Estás en Babia?

Een andere reden om dit gebied te kiezen zijn onze topinternisten in Spanje Alberto en Elías. De eerste 3 dagen van de challenge doen we 3 routes in El Bierzo, waar geen enkel stukje vlak terrein te vinden is. We doen trails en tracks die alleen Alberto en zijn vrienden kennen in o.a. de prachtige vallei van de stilte (Valle del Silencio). Na 3 dagen verplaatsen we ons naar Babia, het terrein van onze Elías. Babia is puur natuur. De uitdrukking “estás en Babia” betekent dat je met je hoofd in de wolken zit, dat je met je hoofd ergens anders bent. Dat komt doordat de koningen van Asturias vroeger vaak afwezig waren en zich altijd terugtrokken in hun vakantieverblijven in Babia. Als men dan vroeg waar de koning was, was het antwoord: está en Babia. Letterlijk betekent dit hij is in Babia (afwezig en op vakantie).

Dat gevoel ervaar je ook precies in Babia. We doen tochten waar niet altijd een route of pad is. We fietsen door verschillende nationale parken van de provincies Asturias en Léon. Elías en zijn vrienden hebben daar speciaal toestemming voor gevraagd, dat wij drie dagen met fietsen en volgauto door het gebied mogen trekken.

De drie doktoren Alberto, Henk & Elias

Hoe zwaar is het?

Bike Bierzo & Babia is een tocht voor zowel de beginnende als de (semi)gevorderde fietser, maar bovenal voor de mensen die het leuk vinden om zes dagen actief te zijn in de buitenlucht. Dagelijks wordt er 6-7 uur gefietst. Er zijn meerdere alternatieve routes en er kan per dag gekeken worden naar je fysieke gesteldheid. Omdat er iedere dag een busje meerijdt is er altijd een mogelijkheid om een kortere route of lift naar de eindbestemming te nemen. De route past zich aan aan het niveau van de groep. Zo zijn er drie verschillende niveaus en is er voor iedereen voldoende uitdaging. In totaal wordt er zes dagen gefietst. We zullen variërend van 30-70 km per dag fietsen. Zodoende is deze tocht geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde mountainbikers.

WeBike2ChangeDiabetes

De BvdGF organiseert al sinds 2011 fondsenwervende challenges in de vorm van deelname aan de New York City Marathon met WeRun2ChangeDiabetes. In 2013 volgde de eerste bike challenge in Noorwegen gevolgd door een editie op Cyprus in 2014, een tocht door de Spaanse Pyreneeën in 2016, een rondje om de Mont Blanc in 2017 en een rondje Sierra Nevada in 2018. Het succes van deze activiteiten heeft de BvdGF doen besluiten de mountainbike challenge te blijven aanbieden. Het uitdagende karakter van Bike Bierzo & Babia past uitstekend bij het karakter van de BvdGF; laten zien dat je met diabetes je sportieve ambities kunt waarmaken. Met de opbrengsten die voortkomen uit de donaties, wil de BvdGF nieuwe sportactiviteiten voor mensen met diabetes organiseren. De opbrengsten uit WeBike2ChangeDiabetes worden o.a. gebruikt om sportieve activiteiten voor jongeren, volwassenen en gezinnen met een kind met diabetes te organiseren en de verblijfskosten van de medici - die zorgen voor een veilige sportomgeving - te dekken.

Fietsen en diabetes

Naast de Nederlanders hebben we ook 10 Spaanse deelnemers met diabetes en hoogstwaarschijnlijk gaan we weer een onderzoek doen op het gebied van sensoren, waar je optioneel aan deel kan nemen. Zowel de Nederlanders als de Spanjaarden ervaren het als heel positief om gezamenlijk deel te nemen aan een challenge; diabetes en fietsen schept meteen een band, die de taalbarrière overwint. Het mooie is dat je er ook nog best een aantal woorden Spaans leert in zo’n week!

Henk Bilo zal ons deze challenge weer begeleiden op medisch gebied. We willen tijdens de BBB extra veel aandacht besteden aan besprekingen over diabetes, we zullen daar meer tijd voor gaan inplannen en vrijmaken dan in vorige challenges. We hebben gemerkt dat dat heel waardevol is voor onze deelnemers. En de deelnemers zonder diabetes mogen ook aanhaken of hebben dan lekker een extra uurtje vrije tijd.

Kosten voor deelname

De kosten voor deelname bedragen € 2.500 per persoon. Je ontvangt hiervoor een arrangement inclusief vlucht, transfers, overnachtingen op basis van halfpension, fietsvervoer, bagagetransport, back-up voertuig en lokale gidsen. Daarnaast ontvang je het officiële wielertenue van de BvdGF, professioneel fotomateriaal van de tocht en medische begeleiding. De reis is exclusief lunch, eigen materialen (fiets, helm, eigen kleding, fietskoffer), eigen reis- en bergsportverzekering, onvoorziene kosten bij calamiteiten (reservematerialen/fietsreparatie), eigen snacks, eten en drinken voor onderweg en extra drankjes die je bestelt in de hutten en hotels.